2022-02-16 08:13:18• hírek • Bede Emőke

Évente több mint kétezer pácienst kezelnek a szatmári neurológián

Dr. Mare Paula, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház orvosi igazgatója
Dr. Mare Paula, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház orvosi igazgatója

Ahogyan arról kedden beszámoltunk, elkészült a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház új, moduláris épülete, melybe a neurológiai osztályt fogják átköltöztetni. A könnyűszerkezetes, kétemeletes, több mint 2.100 négyzetméternyi alapterülettel rendelkező neurológia új épülete a sürgősségi kórház udvarán kapott helyet, és hetvenöt ággyal kezdi meg működését, melyből tíz ágyat az intenzív terápiás részleg agyvérzéses páciensei számára fognak fenntartani.

Dr. Anitas Marioara osztályvezető orvos az eseményen elmondta, a neurológián jelenleg nyolc orvos és kb. huszonhat asszisztens, illetve ápoló dolgozik, viszont ahhoz, hogy az új, jóval nagyobb alapterületű helyszínen is biztosítva legyen a páciensek megfelelő ellátása, a csapatot bővíteni kell. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben megközelítőleg húsz ápolót, ugyanennyi asszisztenst és legalább még egy orvost kell alkalmazni. Dr. Anitas hozzátette, az új épület új lehetőségeket is megnyit a páciensek kezelésében. Többek között szeretnék elérhetővé tenni a sürgősségi terápiában egyre fontosabb helyet elfoglaló trombolízist, melyet ha időben elvégeznek, nagymértékben javulhat a megmentett stroke-betegek életminősége.


Dr. Mare Paula orvosi igazgató az osztályvezető által elmondottakat statisztikai adatokkal is kiegészítette. Mint kiderült, az elmúlt három évben évi 2000-2500 páciens fordult meg a neurológián, és e számok még a pandémia idején sem csökkentek. Véleménye szerint ez egyértelmű jele annak, hogy a lakosság egyre inkább elöregszik, és az emberek jelentős része küzd valamilyen neurológiai vagy kardiovaszkuláris betegséggel. Épp ezért folyamatos fejlesztésekre van szükség, hogy a Szatmár megyei egészségügyi ellátás minél magasabb szinten folyhasson.


"A neurológia február végéig teljesen átköltözik az új szárnyba, a berendezést és az orvosi műszereket a kórház már meglévő készletéből biztosítják. Ugyancsak a napokban szerelik be a Román – Magyar Határon Átnyúló Interreg Programból finanszírozott, mintegy 2 462 156 euró értékű modern orvosi felszereléseket is, illetve a Megyei Kórház saját költségvetéséből vásárolt, 1,5 millió lej értékű bútorzatot is. Ebben az új épületben fog működni a stroke-központ is. A közeljövőben mindezek mellett sor kerül több versenyvizsgára is, hiszen a páciensek mihamarabbi rehabilitációja érdekében többek között pszichológust, kinetoterapeutát és masszőrt is alkalmaz az egészségügyi intézmény" - derült még ki a tegnapi átadáson.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: